Leírás
Az ízületi porckopás, ízületi gyulladás szinte már népbetegségnek számít, fiatalabbakat és időseket egyaránt érint. Nehéz elhinni, de minden negyedik ember küzd valamilyen ízületi bántalommal. A porckopás tünetei általában fájdalom és ízületi merevség formájában jelentkeznek. A porcszövet anyagcseréje az életkor előrehaladtával lelassul. A porcszövetet képező rostok zsugorodnak, nedvességtartalmuk csökken, a porcállomány megvékonyodik és elveszti rugalmasságát. Ha túlterhelés, elhízás, nehéz fizikai munkai vagy egyéb foglalkozási ártalom következtében a porc fokozott mértékben elfajul, akkor a fölötte levő ínhártya vagy kötőszövet is gyulladásba jöhet. A porcok kopása többnyire fokozatosan előrehaladó folyamat, amely évek alatt alakul ki és idővel egyre súlyosabbá válhat. Az ízületi porckopás(osteoarthritis) a leggyakoribb krónikus ízületi betegség, a fejlett országokban több millió embert érint. A felmérések szerint a 35 évesek egyharmadánál artrózisos elváltozás van már legalább az egyik ízületben. Az 50 évesek körében csaknem 75 százalék, a 70 év fölöttiek között pedig már 90 százalék a porckopásra panaszkodók aránya. Mit tehetünk akkor, ha azt érezzük, hogy az ízületeink már nem a megfelelő módon működnek? A rendszeres mozgás, a kiegyensúlyozott táplálkozás és a megfelelő étrend-kiegészítés is segíthet az ízületi porckopás kezelésében és a porc pusztulásának lassításában. A kollagén és a porcok A kollagén az izmok, ízületek, inak, porcok, szalagok és csontozat természetes összetevője. A kollagén az a fehérje, mely támogatja a test elsődleges szöveteinek struktúráját, biztosítja a szervek és a szövetek elasztikusságát, fejlődését. Fontos szerepet játszik a sejtek közötti tér, extracelluláris mátrix felépítésében, a porcszövetek rugalmasságának megőrzésében. Az ízületi porcok csaknem 70 %-át kollagénrostok alkotják. A kollagénnek fontos szerepe van az ízületi porc és ízületi tok ujjáépítésében, de szerepet játszik az ízületek közötti „kenőanyag” újratermelésében is. A kollagén porcerősítő hatását a felépítésének köszönheti, ugyanis a rugalmas rostok hálózatot alkotva teret biztosítanak a vízmegkötő kondroitinnak és glükozaminnak. A kollagén segít a porcsejtek aktivitásában, folyamatos megújulásában, megtartja a porcok számára szükséges vízháztartást, normalizálja a porcok anyagcseréjét, elősegíti a porcok fő összetevőinek termelését. A kollagént a szervezetünk termeli, ám a kollagéntermelés a kor előrehaladtával egyre csökken, és 50-60 éves korunkra szinte teljesen megszűnik. Ha lassul a test természetes kollagéntermelése A szervezetben leépülési folyamatokat indíthat el a kollagén csökkenő mennyisége. A test ekkor már nem képes a szöveteket a szokásos módon helyreállítani, gyengülhet a csontszerkezet, az izmok, inak és az ízületi szövetek elernyedhetnek, elindulhat a porckopás folyamata. A porcszövet elvékonyodhat, sérülhet, a legjobban igénybevett ízületek / térd, váll, könyök, csípő/ károsodhatnak, merevvé és érzékennyé válhatnak. Ennek következtében azok az aktivitások, amit eddig könnyedén végeztünk / hajolás, guggolás, lépcsőzés / hirtelen fájdalmassá válhatnak. Hogyan lehet biztosítani az ízületeinknek a megfelelő kollagén-pótlást? Táplálkozástudományi szakemberek a fejlett németországi élelmiszer-technológia segítségével természetes forrásokból ki tudják vonni a kollagént olyan molekuláris formában, ami a szervezet számára rendkívül jól hasznosítható. A németországi Gelita Health Gmbh kutatói egy egyedi, különleges technológia segítségével a hosszú láncú kollagént hidrolízissel speciális kollagénpeptidekre bontották, így sikerült elkülöníteni azokat a peptid szekvenciákat, amelyek az ízületi porcszövet alkotóelemei is. Mi a kollagénpeptid vagy más néven kollagén hidrolizátum? Egy fehérje, különleges protein és aminosav összeállítás, amelynek bizonyos típusa fokozza a porcsejtek saját kollagéntermelését, elősegíti az ízületek regenerálódását, csökkenti az artrózisos elváltozások kellemetlen tüneteit. Mivel a bioaktív kollagénpeptid az egyszerű kollagénnel szemben könnyebben és tökéletesebben szívódik fel a szervezetben, gyorsabban jut el a porcokba és a szövetekbe, ezért az ízületi problémák kezelésekor elsősorban ezek ajánlottak. Klinikai tanulmányok igazolják, hogy a szájon át a szervezetbe juttatott kollagénpeptidek röviddel elfogyasztásuk után • felszívódnak a belekben, majd felhalmozódnak a porcokban, és itt fejtik ki tápláló hatásukat; • segítenek a porcsejtek aktivitásában, folyamatos megújulásában, normalizálják a porcok anyagcseréjét; • javítják a sejtek saját kollagénszintézisét. A kollagénpeptidek a jövőben nagy hatásfokkal járulhatnak hozzá az ízületkezelések eredményességéhez. Mivel a kollagén táplálék az ízületi porc és az ízületi tok újjáépítésében, ezért fontos a pótlása - lehetőleg a szervezet számára jól hasznosítható formában. Nagyon sok étrend-kiegészitő készítmény van forgalomban az izületek speciális táplálására. De melyik terméket válasszuk? A jelenleg kapható kollagénpeptid tartalmú készítmények minőségben (proteinforrás, hidrolízis fajtája, stb.), hatásukban, valamint árban nagyban különböznek egymástól. Azonban egy olyan termék, amelynek hatóanyaga egy rész-hidrolizált kollagénfehérje, amely nagyobb molekulájú, hosszú láncú peptidekkel rendelkezik, esetleg még nagyobb mennyiségben sem biztosít olyan hatást, mint egy megfelelő minőségű rövidláncú kollagénpeptideket tartalmazó készítmény. A németországi /Eberbach/ székhelyű nemzetközi koncern, a Gelita Health Gmbh már több éve, kimagasló szakmai háttérrel állítja elő a legmagasabb minőségi előírásoknak is megfelelő kollagénkészítményeket. A cég világviszonylatban is élenjár a magas minőségű kollagéntermékek, kollagénpeptidek előállításában. 2017-ben a 4. German SME Summit-on, Essenben vehették át a németországi TOP 100 vállalatnak járó elismerést, kitűnő szakmai teljesítményükért, innovatív termékeikért, valamint a magas minőségű kollagénpeptidek előállítása során alkalmazott technológiai folyamataikért.
Vélemények
Egyéb információk
A kockázatok és mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze kezelőorvosát, gyógyszerészét! Az étrendkiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet. A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát! Mindig aktuális, részletes használati javallatot az OGYEI oldalán lehet megtekinetni: https://www.ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis