Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Gyógyszerészi gondozás

   Dr. Pozsonyi Eszter  (Kérdezze szakértőnket)

A gyógyszerészi gondozás megvalósítását a Helyes Gyógyszertári Gyakorlat (Good Pharmacy Practice) fogalmazza meg- a gyógyszeres terápiáról való felelõsségteljes gondoskodás azzal a céllal, hogy határozott eredményt érjünk el a betegek életminõségének javulásában.

 

A gyógyszerészi gondozás középpontjában az ember áll, aki ha egészséges, akkor az egészség megõrzésérõl kapjon megfelelõ információkat, ha beteg, akkor orvosával és gyógyszerészével közösen az elérendõ eredmény a következõ:

  1. a betegség gyógyítása vagy meggyógyítása,
  2. a betegség tüneteinek enyhítése vagy megszüntetése,
  3. a betegség folyamatának lassítása vagy megállítása.

Nagyon fontos alappillére a gyógyszerészi gondozásnak a felhõtlen, egymás szakmai tudását kölcsönösen elismerõ orvos-gyógyszerész kapcsolat, ahol a szakemberek ismerete nem összeadódik, hanem megsokszorozódik a beteg ember érdekében.

A gyógyszerészi gondozás nemcsak a betegség meggyógyítását, hanem a beteg lelki egészségét is fontosnak tartja. A gyógyszerészi gondozás magába foglalja azt a folyamatot, ahogyan a gyógyszerész kooperál a beteggel és azokkal a szakemberekkel, akik megtervezik, véghezviszik és ellenõrzik azt a szakszerű terápiás tervet, ami a beteg szempontjából a legjobb eredményt nyújtja.

 

Mind ez pedig három fõ funkciót jelent:

  1. a gyógyszerrel kapcsolatos lehetséges és tényleges problémák felismerését,
  2. a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatos problémák megoldását,
  3. a gyógyszer alkalmazásakor fellépõ káros hatások megelõzését.

Mi az, amit a beteg várhat a gyógyszerészi gondozás során? Elsõsorban azt érezheti, hogy nem szenvedõ alanya, hanem aktív résztvevõje a gyógyításának. Nem felette, hanem vele együtt döntenek a szakemberek (orvos-gyógyszerész) a szükséges terápiáról.

Pontosan elmagyarázva azt, hogy mi miért szükséges. Bizalmas beszélgetés keretében bármilyen kérdésre pontos választ kap a beteg, nem csak a gyógyszerekkel kapcsolatban, hanem az életvitelérõl, diétájáról, az egészségmegõrzésrõl stb.

A beszélgetések során a beteg elmondhatja szorongásait, félelmeit gyógykezelésérõl, ezzel a „lelki betegsége” is gyógyul. Tudjuk ugyanis, hogy a pozitív lelkiállapot nagymértékben elõsegíti a gyógyulást. A gyógyszerész a terápia felállítása után is figyelemmel kíséri a beteg sorsát, és kapcsolatban van vele egészen gyógyulásáig.

Ez az, ami nagyon fontos, hiszen a lehetséges mellékhatások kialakulása is pontosabban nyomon követhetõ.